UTE PÅ OPPDRAG: MIN HOLDEPLASS

Holdeplassen i Hannevika badet i vakkert lys den dagen den skulle bli filmet.

I over et år har jeg produsert en vlogg  for AKT hvor vi har omtalt ulike sider ved busslivet. Det er morsomt å se tilbake på alt det jeg har fått oppleve! Alt fra å følge en kontrollør på jobb, opplæring av nye sjåfører, kjøre selvkjørende buss, sikkerhetskurs og mye mer!


Men det er alltid spennende å teste ut nye konsepter, og da vi begynte på ny runde i 2020 med ny vignett og tittel var tiden inne for å tenke ut et nytt konsept.  Vi har tidligere hatt gode erfaringer med å fortelle personlige historier, og jeg ønsket og formidle hvordan de ulike kundene bruker bussen i sin hverdag. Samtidig ønsket jeg å flette inn busskjøring og livet på Agder.
Konseptet "Min holdeplass"

Etter å ha tenkt og grublet litt, landet jeg på konseptet "Min holdeplass". Det er jo over 7000 holdeplasser på Agder, og mange av disse har skjulte perler i nærheten, som ikke folk flest vet om. Hva med om de som bor der forteller litt om hva som er i nærheten av deres holdeplass?

Slik at det er til inspirasjon for andre å reise dit med buss?

Jeg drodlet litt videre. Man kunne kombinere personlig hverdagshistorie med at kandidaten forteller om sin holdeplass og hva som er i nærheten. På den måten kan man synliggjøre mange skjulte perler i området som man kan ta bussen til!


Jeg ønsket videre å lage en ramme rundt episodene, sette dem i en sammenhegng og gjøre det slik at det blir lett å finne dem fram i etterkant. Konseptet ble dermed at episodene kan settes sammen på et kart, og at vi også filmer bussreisen mellom holdeplassene. Man kan dermed klikke seg inn på kartet, få opp en av holdeplassene, og se en passasjer fortelle hva som er i nærheten. man kan ogsså "kjøre" hele bussrutene på kartet. Og med 7000 holdeplasser kommer det til å ta litt tid før man går tom for innhold!

Jakten på kandidatene

Jeg begynte derfor å lete etter intervjukandidater. Resultatet blir alltid best hvis det er noen som trives foran kamera, enn at det er noen som føler seg "forpliktet" til å stille opp. Jeg begynte derfor å spørre bekjente som jeg tenkte passet denne beskrivelsen. Heldigvis har jeg en jobb og ulike verv/fritidsaktiviteter som gjør at jeg møter mange mennesker, og fikk flere gode kandidater.  

Det var viktig å få representanter av begge kjønn, ulike aldersgrupper, og som befinner seg i forksjellige livssituasjoner.


Forberedelsene er viktig

Jeg gjør alltid en del  research i forkant av filmingen, og snakker med intervjuobjektene om hvordan de bruker bussen, og hva som er deres personlige favoritter i nærheten av holdeplassen. I tillegg er det spennende hvis de forteller litt om jobben, studier eller fritidsaktivteter, slik at man blir litt kjent med dem også. 

Selve produksjonen

Etter at manus er klart gjenstår det å avtale tidspunkt for filming med intervjuobjektet. Som regel blir dette etter jobb eller i helgene. Førstemann ut var min tidligere kollega, Tor Marius, som jeg visste var en flittig busskjører. Siden han bor et stykke fra busstoppet, pleier han å benytte en innfartsparkering for å komme seg til et sted hvor det går hyppig buss. Dette var noe jeg ønsket å belyse i episoden. Samtidig har han en spennende jobb i Høyre, så vi planla også å filme litt på kontoret hans. 


Det var en nydelig dag og sola skinte fra skyfri himmel. Vi møttes på kontores hans, og spilte inn manus der siden det var stille og rolig. Deretter filmet jeg han i ulike scener, fra han satt på kontoret og jobbet, gikk inn på kontoret og gikk i Markens. Videre tok vi bussen til holdeplassen hans som var Hannevika, og filmet på bussen, holdeplassen og innfartsparkeringen.


Min tidligere kollega Tor Marius var første kandidat ut i serien "Min holdeplass" Vi følger han på vei til jobb.

Linnea Heline bor på Hånes og tar bussen fra Havreveien. Vi følger henne på dans etter skolen sammen med venninnen Eva.

Når jeg filmer har jeg i tankene at de ferdige filmsnuttene skal lages i tre ulike formater, liggende, kvadratisk og stående. Dette for at de skal være tilpasset de ulike kanalene på best mulig måte. Handlingen må derfor konsentreres mest mulig i midten av bildet.